Mrtvica Save

Z možnostjo premagovanja velikih razdalj, tudi med kontinenti, postaja tujerodnost in invazivnost organizmov planetarni problem, ki se mu tudi Slovenija ni mogla izogniti.

Šolski primer vnosa tujerodnih in invazivnih vrst se je pred leti pojavil v termalni mrtvici Topla pri Čatežu. Ker ima voda temperaturo do 40 stopinj Celzija, se je v njej razvil "pester tropski svet", ki je popolnoma porušil ravnovesje v naravi. Površino prekriva invazivna tropska vodna solata (Pistia stratiotes), v mulj so si izkopali račine avstralski sladkovodni raki rdečeškarjevci (Cherax quadricarinatus), vsesplošno so prisotne želve rdečevratke, ribe pa poleg babuške, psevdorazbore in sončnega ostriža, zastopa nilska tilapija (Oreochromis niloticus). Seveda tuji organizmi niso prišli v mrtvico sami!

Na terenu sem se pridružil raziskovalcem in opravil prvo podvodno opazovanje in snemanje omenjene mrtvice. Razmere snemanju niso naklonjene, saj je vidljivost običajno majhna. V mojem primeru slabega pol metra na površini in do 20 cm na dnu.